به گزارش «تابناک»، روزنامه «نیویورک تایمز» با انتشار گزارشی از روز نخست مذاکرات هستهای وین مینویسد، مقامات ایرانی اعلام کردهاند برای مذاکراتی طولانی و پیچیده آمادهاند؛ اما در هر حال، ایران از بین بردن هیچ بخشی از تأسیسات هستهای خود را نخواهد پذیرفت.
این روزنامه به نقل از عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد ایران مینویسد، از دید طرف ایرانی، آنچه به عنوان از میان بردن بخشی از تأسیسات هستهای ایران مطرح شده، اصولاً جایی در دستور کار این مذاکرات ندارد. نیویورک تایمز اشاره کرده که در روز نخست، هیچ خبر خاصی از محتوای مذاکرات منتشر نشده و مسائل پیرامون تعیین دستور کار ادامه گفتوگوها متمرکز بوده است.
همین موضوع، یعنی مخالفت ایران با برچیده شدن بخشهایی از تأسیسات هستهای خود، مورد توجه دیگر مطبوعات نیز قرار گفته است. «واشنگتن پست» از این موضوع به «موضع محکم ایران» یاد کرده و مینویسد، به گفته طرف ایرانی، موضوع از میان بردن یا برچیده شدن تأسیسات، جایی در دستور کار دور جدید مذاکرات هستهای ندارد.
در عین حال، این روزنامه به نقل از یکی از مقامات ارشد آمریکایی مینویسد، میان ایران و طرف غربی چندین دهه بیاعتمادی بوده و حتی با وجود مثبت بودن گام آغازین توافق در ژنو، نمیتوان انتظار داشت همه مسائل به فوریت قابل حل باشد.
در مطلب دیگری در همین زمینه، خبرگزاری «رویترز» اندکی پا را فراتر گذاشته و مدعی شده، موضوع ادامه تحقیق و توسعه هستهای در ایران، اینک به مهمترین چالش در مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ تبدیل شده است.
این خبرگزاری مینویسد، ایران اعلام کرده از حق خود برای توسعه سانتریفیوژهای جدید صرفنظر نمیکند و به این ترتیب، در موضوعی که به نظر میرسد، مهمترین محور در مذاکرات دور جدید باشد، از خود مقاومت نشان میدهد. رویترز مینویسد، یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا، ماه پیش گفته بود موضوع تحقیق و توسعه هستهای، از جمله مسائلی است که باید در توافق جامع تدبیری برای آن اندیشیده شود.
در همین حال، یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا از مثبت و سازنده بودن مذاکرات دوجانبه روز گذشته میان ایران و آمریکا در چهارچوب گفتوگوهای وین سخن گفته است. به نوشته خبرگزاری «ترند»، ماری هارف، جانشین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این زمینه گفته: «این دیدار یک ساعت و بیست دقیقه طول کشید. گفتوگوها سازنده و عمدتاً بر چگونگی پیشبرد آتی مذاکرات جامع متمرکز بود».
هارف در ادامه به اضافه شدن دو عضو جدید به تیم مذاکره کننده آمریکا اشاره کرده و گفته بروک آندرسون، مشاور عالی و پل اروین نیز کارشناس مسائل عدم اشاعه تسلیحات هستهای به این تیم پیوستهاند.
در پایان، خبرگزاری کویت نیز گزارشی از روز نخست مذاکرات وین منتشر کرده و به طور خاص، به خوشبینی طرف ایرانی نسبت به این مذاکرات اشاره کرده است. این خبرگزاری به نقل از عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران مینویسد، گفتوگوهای وین، «آغاز جدیدی برای همکاریهای دو طرف» به شمار میرود.
از سوی دیگر، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز اظهار امیدواری کرده دو طرف بتوانند در راستای رسیدن به توافق نهایی پیشرفت داشته باشند. در ادامه این مطلب به برخی دیدارهای انجام شده میان مقامات ایرانی و غربی در روز نخست مذاکرات وین اشاره شده است.
نظرات
ارسال نظر جدید