به گزارش «تابناک»، مذاکرات وین در راستای رسیدن به راهکاری جامع در حالی از اسفندماه سال گذشته در وین از سر گرفته شد که اکنون پس گذشت چهار دور از این گفتوگوها برگزار شده، طرفین در دور پنجم این مذاکرات، درباره اختلافات درباره متن توافقنامه اصلی برای برداشتن «گام نهایی» و حل مشکلات پدید آمده برای برنامه صلح آمیز هستهای ایران به مذاکره میپردازند.
دومین روز از پنجمین دور مذاکرات ایران و 1+5 درباره گام نهایی ذکر شده در توافقنامه ژنو (برنامه اقدام مشترک) از ساعت 11 صبح امروز به وقت وین (13:30 به وقت تهران) در مقر سازمان ملل در شهر وین آغاز شد.
نشست کارشناسی و فنی ایران و گروه ۱+۵ بعدازظهر امروز سهشنبه به ریاست بعیدی نژادی و کلمنت درباره راهحل جامع در وین برگزار میشود.
12:41: وزیر امورخارجه کشورمان پیش از ظهر امروز (سهشنبه) در مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس به گفتوگو پرداخت. همکاری های جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین انتظارات کشورمان پیرامون وظایف آژانس از مهمترین موضوعات مطرح شده در این دیدار بود.
12:50: رییس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: موضوع نشست سه جانبه دیروز میان ایران، آمریکا و خانم اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صرفا «هسته ای» بود. موضوع مذاکره نیز منحصر به بحث هسته ای بود ولی با توجه به وخامت اوضاع عراق طبیعی است که حتی در جلسه با خانم اشتون و در جلسه سه جانبه اشاراتی به وحشیگری های داعش در عراق بشود.
رویترز از قول منابع آگاه گزارش داده بود مقامات ایران و آمریکا در حاشیه مذاکرات برنامه هستهای ایران در وین درباره بحران امنیتی عراق گفتوگو کردند.
13:10: هیات مذاکره کننده ایرانی صبح امروز با هیات روس به ریاست سید عباس عراقچی و سرگئی ریابکوف معاونان وزرای خارجه 2 کشور و در آستانه پنجمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 در شهر وین به رایزنی پرداختند.
13:24: مایکل مان، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ادامه مذاکرات میان ایران و گروه 1+5 در ساعت 14:30 به وقت تهران خبر داد. پیش از این قرار بود جلسه عمومی ایران و 1+5 ساعت 11 به وقت وین (13:30 به وقت تهران) برگزار شود که به ساعت 12 به وقت وین موکول شد.
13:50: سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه و مذاکره کننده ارشد این کشور در گروه 1+5 در جمع خبرنگاران با اشاره به دیدار دوجانبه نمایندگان ایران و روسیه در وین آنرا خوب و سازنده توصیف کرد.
ریابکوف در پاسخ به این پرسش که نگارش متن پیشنویس آغاز شده است؟ گفت: نگارش متن تقریبا شروع شده است. ما خیلی جلو نرفتهایم اما در فرایندش هستیم.
14:10: سرگئی ریابکوف، مذاکره کننده ارشد روسی گفته است: تا آنجایی که میدانیم تغییری در موضع آمریکا صورت نگرفته است. ما فکر میکنیم که نهایتا این به ایران بستگی دارد که با توجه به موضع سخت آمریکا ببیند چه امری ممکن است. درباره تعداد سانتریفیوژهایی (که ایران میتواند داشته باشد) اختلاف هست و هنوز در این زمینه فاصله زیاد است. فکر می کنم که به موضوع تعداد سانتریفیوژها و حجم غنیسازی در مراحل پایانی پرداخته شود و الان بحث نمی شود، اما روز سهشنبه درباره موضوعات مختلف بیشتر خواهیم شنید.
14:40: هیاتهای مذاکرهکننده ایران و 1+5 در روز دوم مذاکرات با یک ساعت تاخیر در محل دفتر سازمان ملل در وین با یکدیگر گفتوگو کردند. محمدجواد ظریف و کاترین اشتون رییسان هیاتهای مذاکرهکننده ایران و 1+5 هستند.
15:26: ویلیام برنز قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا که استثناً در این دور از مذاکرات، وندی شرمن معاون وزیر امورخارجه آمریکا را همراهی میکرد، وین را ترک کرد. ایران و آمریکا عصر روز گذشته حدود دو ساعت ونیم در هتل کوبورگ گفتوگو کردند. این گفتوگوها با حضور کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد. در این دیدار هیات آمریکایی به سرپرستی ویلیام برنز و با همراهی وندی شرمن حاضر شده بود. برنز نفر دوم وزارت خارجه آمریکا به ویژه در موضوع ایران است که همواره در مذاکرات هستهای با ایران در سالهای گذشته به طور رسمی و یا پشت پرده حضور داشته است.
16:10: نشست عمومی هیاتهای مذاکرهکننده ایران و 1+5، دقایقی پیش پایان یافت. محمدجواد ظریف و کاترین اشتون رییسان هیاتهای مذاکرهکننده ایران و 1+5 بودند. سرگئی ریابکوف، نماینده روسیه پیش از مذاکرات صبح روز سهشنبه در جمع خبرنگاران درباره نگارش متن پیشنویس توافق جامع گفت که بله تقریبا نگارش متن شروع شده است.
16:45: هیأتهای 1+5 بعد از پایان مذاکرات به هتل محل اقامتشان (پله کوبورگ) بازگشتند «هانس دیتر لوکاس» نماینده آلمان در 1+5 پس از این نشست مذاکرات انجام شده را سازنده خواند و توضیح بیشتری ارائه نکرد.
سایمون گس نماینده انگلستان در 1+5 نیز بدون ارائه نقطه نظری در این خصوص تنها گفت: «روزی دوست داشتنی بود.» وندی شرمن، سرگئی ریابکوف و نماینده جدید فرانسه نیز اظهارنظری نکردند.
17:05: با پایان یافتن مذاکرات عمومی، هماکنون دو مذاکره کارشناسی حقوقی و فنی بین طرفین در جریان است که حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه ریاست هیات ایرانی را در نشست حقوقی بر عهده دارد و استفان کلمنت نیز رئیس تیم کارشناسی 1+5 در این دور از مذاکرات کارشناسی حقوقی است.
همچنین نشست کارشناسی فنی بین ایران و نمایندگان 1+5 در بعد فنی نیز به ریاست رضا نجفی، سفیر و نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال برگزاری است.
17:36: مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون نماینده 1+5 در مذاکرات با ایران پس از پایان نشست عمومی صبح روز سهشنبه در جمع خبرنگاران گفت: فضای مذاکرات واقعبینانه و خوب بود. نشستهای تکنیکی کارشناسان برگزار میشود و مذاکرات درباره جزییات ادامه پیدا خواهد کرد. اروپا متعهد است با تمام توان برای گرفتن نتیجه در زمان مقرر کار کند.
مان درباره اینکه آیا در مذاکرات در مورد عراق هم صحبت شده است؟ گفت: «نشست سه جانبه فقط درباره مسائل هستهای ایران بود.»
سخنگوی کاترین اشتون همچنین در صفحه توییترش اعلام کرد که دور صبح نشست عمومی ایران و گروه 1+5 بر عناصری متمرکز بود که میتواند بخشی از یک توافق باشد. مان نوشت: کارشناسان هر دو طرف در مورد یک سری از موضوعات گفتوگو خواهند کرد.
18:44: یک دیپلمات ایرانی دلیل تشکیل نشست های کارشناسی فنی و حقوقی را رسیدن به نقاط مشترک بر سر لااقل یکی دو مورد اختلافی میان طرفین دانست. وی که خواست نامش بیان نشود، افزود: چنانچه روی یکی دو مورد تفاهم حاصل شود، روزنهای باز شده و نگارش متن مشترک توافق نهایی آغاز می شود که بر سایر مسایل نیز تاثیر مثبتی دارد.
20:45: مجید تختروانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه ایران عصر روز سهشنبه در جمع خبرنگاران درباره مواضع دولت کانادا درباره مساله هستهای، مواضع این کشور را به دور از واقعیت و منطبق با مواضع صهیونیستها دانست و افزود: بهتر است کانادا بر اساس واقعیتهای موجود اظهار نظر کند.
- موضوعات مورد گفت و گو گسترده است و به نزدیک شدن دیدگاه ها کمک می کند.
- امیدواریم تا پایان این دور از مذاکرات، متن اولیه توافق به دست آید.
- همه امیدوارند تا آخر تیر ماه به توافق نهایی دست پیدا کنیم.
- در متن اولیه، موارد اختلافی در پرانتز قرار می گیرد. در حال حاضر بر سر ادامه غنی سازی و برداشته شدن همه تحریم ها توافق است؛ اما مسائل مربوط به سطح غنی سازی و جدول زمانی برداشته شدن تحریم ها مورد اختلاف است.
- طبیعی است که در حاشیه مذاکرات به موضوع عراق هم اشاره شده باشد، اما این به معنای مذاکره درباره عراق نیست و در ادامه هم مذاکره ای درباره عراق در کار نخواهد بود.
- توافق بر سر مقدمه متن توافق آسان تر خواهد بود.
- واقعیت این است که برداشته شدن تحریم ها نمی تواند دفعی باشد؛ همان گونه که اقدامات ایران نیز تدریجی است.
- باید گام ها در توافق نهایی متوازن باشد که این پیچیده و سخت است.
- هیچ عدد و رقمی را در هیچ موردی تأیید نمی کنم. پاره ای از این گمانه زنی ها هدفدار است؛ به خصوص در منابع خارجی
- نشانه ای از تمایل سایر کشورها به تطویل مذاکرات ندیده ایم.
- معلوم نیست اگر تا 20 ژوئیه توافق نشود چه خواهد شد؛ اما آمریکاییها اذعان دارند که کار سختتر خواهد شد.
- چون به رسیدن به نتیجه امیدواریم، درباره تمدید این مهلت سخنی گفته نشده است.