به گزارش بانکداران ۲۴ (Banker)،دفتر تحقیقات و سیاست های پولی و بازرگانی معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد در گزارشی با عنوان "نگاهی به روند گزیده شاخصهای مالی جهان و ایران در اردیبهشت ۱۳۹۶" اعلام کرد: در اردیبهشت ماه ۱۳۹۶، میانگین قیمت هر بشکه سبد نفتی اوپک در مقایسه با فروردین کاهش یافت. طی این دوره متوسط ارزش دلار آمریکا در برابر یورو تضعیف و در برابر ین ژاپن و یوان چین تقویت شد.بر پایه این گزارش، میانگین قیمت جهانی هر اونس طلا نسبت به فروردین کاهش یافت. در اردیبهشت ۱۳۹۶ اغلب شاخصهای بازارهای بورس آسیایی در انتهای اردیبهشت نسبت به ابتدای آن، با کاهش مواجه شدند. شاخص های بورس آمریکا و اروپا (به جز شاخص فوتسی انگلیس) در انتهای اردیبهشت ۱۳۹۶ نسبت به ابتدای آن افزایش یافتند و شاخص داوجونز جهانی با کاهش مواجه شد. بورس اوراق بهادار کشور با کاهش شاخص قیمت و افزایش ارزش و حجم معاملات مواجه بود.
نفتخام
در اردیبهشت ماه ۱۳۹۶، میانگین قیمت هر بشکه سبد نفتی اوپک به ۴۸.۷ دلار رسید که نسبت به فروردین حدود ۴.۳ درصد کاهش نشان میدهد. قیمت هر بشکه سبد نفتی اوپک در نیمه اول اردیبهشت روندی نوسانی و نزولی را طی کرد و سپس روندی صعودی به خود گرفت. افزایش ذخایر نفت آمریکا، رشد کمتر از انتظار تولیدات کارخانه ای چین و آمریکا و تقویت احتمال کاهش تقاضای نفت از سوی این کشورها در آینده، افزایش تولید نفت لیبی، کانادا و آمریکا و خبرهایی مبنی بر افزایش تولید نفت روسیه از مهمترین دلایل افت قیمت نفت در نیمه اول اردیبهشت هستند. به نوشته ایبِنا،این در حالی است که انتشار خبر تمایل کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای ادامه برنامه کاهش تولید نفت اوپک در نیمه دوم سال جاری ۲۰۱۷ میلادی و حمایت کشورهایی نظیر عراق، کویت و الجزایر از این برنامه همچنین کاهش ذخایر نفت آمریکا موجب تقویت قیمت نفت در نیمه دوم اردیبهشت ماه شد.
طلا
میانگین قیمت فروش هر اونس طلا در بازار لندن در اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ به ۱۲۴۶.۵ دلار رسید که نسبت به فروردین ۰.۹ درصد کاهش نشان میدهد. قیمت فروش هر اونس طلا طی روزهای اول تا ۱۹ اردیبهشت روندی نزولی را طی کرد و سپس روندی صعودی به خود گرفت. ارایه کلیات طرح کاهش مالیات ها توسط وزیر خزانه داری آمریکا، پیروزی ماکرون در دور نخست انتخابات فرانسه و کاهش نگرانی ها نسبت به اوضاع سیاسی منطقه یورو؛ همچنین کاهش ذخایر طلای صندوق اس پی دی آر از مهمترین عوامل موثر بر کاهش قیمت طلا طی روزهای اول تا ۱۹ اردیبهشت ماه هستند. این در حالی است که آزمایش موشکی توسط کره شمالی، آمار کمتر از انتظار خُرده فروشی و نرخ تورم در آمریکا و تضعیف ارزش دلار، افزایش تقاضای طلا توسط هند و چین در ماه مارس، برکناری رییس اف بی آی از سوی ترامپ و تنش های سیاسی در آمریکا موجب تقویت قیمت طلا طی روزهای ۲۰ تا ۲۹ اردیبهشت شد.
ارز
در اردیبهشت ۱۳۹۶، میانگین نرخ برابری دلار آمریکا در برابر یورو تضعیف و در برابر ین ژاپن و یوان چین تقویت شد. میانگین نرخ برابری دلار آمریکا در برابر یورو در اردیبهشت ۱۳۹۶ به ۰.۹۱۳۹ رسید که نسبت به فروردین حدود ۲.۱ درصد کاهش نشان می دهد ارزش برابری دلار آمریکا در برابر یورو در اردیبهشت ماه روندی نوسانی و نزولی را طی کرد. آمار ضعیف از وضعیت اقتصادی آمریکا نظیر کاهش رشد شاخص قیمت مصرفی، سفارشات کارخانه ای و شاخص ISM و احتمال به تعویق افتادن افزایش نرخ بهره در این کشور همچنین افزایش احتمال پیروز ماکرون در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه از مهمترین دلایل تضعیف ارزش دلار در برابر یورو در اردیبهشت ماه هستند. شایان ذکر است ابهام در اجرای وعده های انتخاباتی ترامپ و احتمال استیضاح وی به دلیل مشکلات سیاسی ایجاد شده برای وی موجب فروش گسترده دلار شد و تضعیف ارزش دلار در برابر یورو در هفته پایانی اردیبهشت را به دنبال داشت.
بازار داخلی ارز و طلا
در اردیبهشت ۱۳۹۶، میانگین قیمت فروش دلار آمریکا و یورو در بازار ارز تهران به ترتیب به ۳۷۵۹۰ و ۴۱۷۱۴ ریال رسید که نسبت به فروردین به ترتیب افزایش ۰.۲ و ۲.۱ درصدی را نشان میدهد. همچنین میانگین قیمت فروش سکه بهار آزادی طرح جدید به ۱۲.۲ میلیون ریال رسید که نسبت به فروردین حدود ۰.۷ درصد افزایش نشان میدهد.
بورسهای بینالمللی
طی اردیبهشت ماه کلیه شاخصهای بورس های اروپایی، آمریکایی و آسیایی به جز شاخص ترکیبی شانگهای با افزایش شاخص مواجه شدند. طی اردیبهشت ۱۳۹۶، تنش در شبه جزیره کره، تحقق نیافتن وعدههای ترامپ برای رونق اقتصادی آمریکا، بروز جنگ تجاری بین آمریکا و چین مبنی بر احتمال افزایش تعرفه واردات کالاهای چینی در آمریکا، انتخابات سیاسی در اروپا، مجموعه ریسک هایی بودند که فعالیت بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار دادند. در این دوره رونق بازارهای مالی عمدتا حاصل خوشبینی درباره رونق اقتصادی آمریکا بود که ناشی از برنامه کاهش مالیات های وعده داده شده توسط رییس جمهور جدید آمریکا، افزایش پیش بینی نرخ رشد اقتصادی آمریکا در گزارش جدید صندوق بین المللی پول، گزارش های مثبت از بازار کار آمریکا و تاکید بانک مرکزی آمریکا بر امید بخش بودن اقتصاد این کشور در آینده است.
بورس اوراق بهادار ایران
شاخص کل بورس در اردیبهشت روندی نوسانی و صعودی را طی کرد و از ۷۹۳۰۲.۷ واحد در ابتدای اردیبهشت ۱۳۹۶ به ۸۱۱۹۴ واحد در انتهای آن رسید. در اردیبهشت ۱۳۹۶، معادل ۳۱۸۵۱.۵ میلیون سهم به ارزش ۷۵۶۴۴.۲ میلیارد ریال در بورس کشور معامله شد. مجموع حجم و ارزش معاملات بورس در اردیبهشت به ترتیب افزایشی معادل ۳۵.۹و ۲۸.۹ درصد نسبت به ماه قبل نشان داد.
بورس کالا و فرابورس
طی اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۶، در مجموع معادل ۳۲۱۵۰ میلیارد ریال در بورس کالا معامله انجام شد که در مقایسه با فروردین معادل ۳۰.۲ درصد افزایش نشان میدهد. در بازار فرابورس کشور طی اردیبهشت ۸.۶ میلیارد ورقه بهادار به ارزش ۴۰۲۲۲.۹ میلیارد ریال معامله شد. ارزش و حجم معاملات در بازار فرابورس کشور طی اردیبهشت ۱۳۹۶ نسبت به فروردین به ترتیب افزایشی معادل ۴۷.۵ و ۳۲.۳ درصد را تجربه کرد.