به گزارش خبرنگار اقتصاد آنلاین، نشست تخصصی با موضوع نقش آب در برنامه توسعه صنعت معدنکاری کشور عصر امروز برگزار و اعضای نشست نقطه نظرات خود را پیرامون این موضوع مطرح کردند.
سرانه مصرف آب کشور، دو برابر استاندارد جهان!
دکتر بهرام شکوری، رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی درباره اهمیت موضوع آب در کشور گفت: 60 درصد مساحت کشور بیابانی و نزدیک به 80 درصد از آن مناطق خشک و نیمه خشک را شامل می شود و بر اساس آمار موجود با توجه به میزان بارندگی های سالانه در کشور، منابع آبی موجود یک تهدید بسیار جدی برای همه بخش ها و اللخصوص بخش های اقتصادی کشور است
وی افزود: در مقابل این کمبود منابع متاسفانه طبق آمار سرانه مصرف آب کشور تقریبا 2 برابر استاندار جهانی است که در این زمینه صاحب رتبه هستیم و به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کننده های آب در جهان شناخته می شویم.
وی خاطرنشان کرد: کشور ما به لحاظ بارندگی، 25 درصد میانگین بارندگی دنیا را داراست و سالانه به طور متوسط 120 میلیاردمترمکعب نزولات آسمانی در کشور ثبت می شود که 95 میلیاردمتر مکعب از آن مصرف می شود که از این آمار سهم صنعت و معدن تنها 2 درصد می باشد و بخش اعظم مصرف آب کشور، در حدود 92 درصد در بخش کشاورزی است در نتیجه می طلبد که اهمیت زیادی به این بخش که بیشترین مصرف آب در کشور را داراست داده شود.
استراتژی بخش معدن بدون آب امکان پذیر نیست
همچنین بهرام وند، رییس خانه معدن ایران در رابطه با بحث نقش آب در صنعت و معدن کشور گفت: استراتژی بخش معدن بدون آب امکان پذیر نیست و ما نباید با کار اشتباه و غیرحرفه ای منابع آبی ارزشمند و محدود کشور را از بین ببریم.
وی افزود: انتظار داریم که بتوانیم با کمک همه دست اندرکاران حوزه آب و فعالین صنعت و معدن کشور، نقش و اهمیت آب را در بخش صنعت و معدن نشان دهیم و به سرانجام برسانیم، زیرا توسعه صنعت و معدن بدون نگاه به زیرساخت های آبی امکان پذیر نیست.
طرح آب شرب صنعت در اولویت کار آبفا
دکتر ترابی مشاور معاون وزیر نیرو نیز در این نشست در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اینکه چرا از آب بازچرخانی استفاده نمی شود گفت: ما در مجموعه کاری که انجام می دهیم استفاده از منابع آب متعارف داخل سرزمین که اولویت اول ما استفاده از بازچرخانی آب است.
وی افزود: یکی از مسائلی که در برنامه کاری ما مطرح است بحث اثر تکنولوژی است، که ما در برنامه های آتی خودمان می خواهیم با تکنولوژی روز دنیا پیش برویم یا با همان تکنولوژی قدیمی به کارمان ادامه دهیم.
دکتر ترابی، در ارتباط با طرح برداشت آب از خلیج فارس و انتقال آن به مرکز فلات ایران خاطرنشان کرد: این طرح که با عنوان طرح آب شرب صنعت هم شناخته می شود در قانون بودجه 92 کشور هم دیده شد، در حال حاضر در شرکت آبفای وزارت نیرو در حال مطالعه است و به زودی اجرا خواهد شد.
بحران آبی کشور، حاصل 50 سال سهل انگاری است
دکتر شریعتمدار، عضو کمیسیون آب، از دیگر سخنرانان این نشست بود، وی ضمن اشاره به بحران آبی موجود در کشور گفت: وضع موجود حاصل 50 سال سهل انگاری در کشور است و سنگ بنای بحران فعلی از آن سالهاست و تا سال 92 شاید کسی باور نمی کرد که بحرانی در کشور در این زمینه وجود دارد.
وی ضمن اشاره به آمار حفر چاه های غیر مجاز در کشور افزود: در اوایل دهه 50 کل چاه های کشور در حدود 50هزار حلقه بود که در حال حاضر این رقم به 780 هزار حلقه چاه رسیده است که از این تعداد حدود 400 هزار حلقه آن غیرمجاز است و همچنین سقف برداشت از این چاه ها هم چند برابر حد مجاز می باشد که این خود بیانگر یک تاراج آبی در کشور است.
وی خاطرنشان کرد: ما امروز در بحث آب به دقیقه90 ماجرا رسیده ایم و فرصتی برای اتلاف زمان نداریم، یکی از راهکارهای برون رفت از این بحران آبی مساله آب مجازی است که باید آن را جدی گرفته و به همین منظور قرار است در فروردین ماه سال آینده اجلاسی با همین عنوان با حضور نمایندگان سایر کشورها برگزار کنیم.
اصرار مجلس بر طرح آمایش سرزمین است
دکتر اسماعیلی نایب رییس کمیته صنایع و معادن مجلس، یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود که در رابطه با بخش آمایش سرزمین گفت: ما بارها در مجلس اصرار داشتیم که چرا این کار اجرا نمی شود و پیگیر اجرای این موضوع هستیم، دولت آمایش سرزمین را انجام دهد و مصوب کند تا نمایندگان اقدام کنند.
وی با اشاره به این مساله که داشتن اطلاعات و مطالعه قبل از اجرای برنامه آرزوی ما در مجلس است گفت: بارها از مسوولان مربوطه سوال شد که برای اجرای یک پروژه مطالعه ای وجود دارد اما پاسخ واضعی گرفته نشد. ابتدا کارخانه ای ساخته می شود و سپس به فکر تامین آب برای آن می افتند که این بسیار تاسف برانگیز است.