اونس طلا در هفتههای اول و دوم ژوئن دو افت حدودا یک درصدی را تجربه کرد و به میانه کانال 1200 دلار بازگشت تا عمده سرمایهگذاران خرد و کارشناسان حرفهای امید خود به روند کوتاهمدت را از دست بدهند. علاوهبر ضعف فنی، یک عامل مهم بنیادی نیز علیه فلز زرد کار میکند و آن تشدید انقباض پولی در بزرگترین اقتصاد جهان است. هفته گذشته، کمیته بازار آزاد فدرال رزرو آمریکا چهارمین افزایش نرخهای بهره را پس از پایان بحران سالهای 2007 تا 2009 تصویب کرد. به گزارش دنیای اقتصاد، تحلیلگران با نگاه به شاخص قدرت نسبی(Relative Strength Index) طلا، فضا را برای این کالای سرمایهای نامناسب میدانند.
شاخص قدرت
شاخص قدرت نسبی، یک شاخص تکانهای است که توسط تحلیلگر فنی برجسته، ولس ویلدر بسط یافته که اندازه سود و زیان اخیر کالا یا سهم را در یک دوره زمانی خاص مقایسه میکند تا سرعت و روند تغییرات قیمتی را بسنجد. این شاخص عمدتا برای تشخیص بیش از اندازه بودن فروشها یا خریدها مورد استفاده قرار میگیرد. اگر کالا یا سهمی به دلایل فنی یا بنیادی با فروش بیش از حد روبهرو بوده، میتوان انتظار داشت در کوتاهمدت، دچار جهش اصلاحی شود. اگر خرید بیش از حد بوده باشد نیز میتوان انتظار عقبنشینی اصلاحی را داشت.RSI در واقع ارزیابی نسبیای از قدرت عملکرد قیمتی اخیر یک کالا یا سهم را نشان میدهد. این شاخص از صفر تا 100 تعیین میشود که پیش فرض آن، بررسی 14 روز کاری است. تفسیر سنتی از RSI این است که اگر شاخص، عدد 70 واحد یا بالاتر را نشان دهد، کالا یا سهم مورد نظر با خرید بیش از اندازهای روبهرو بوده یا ارزش آن بیشتر از ارزش واقعی آن است و در نتیجه، روند مستعد عقبنشینی اصلاحی است. از سوی دیگر اگر RSI عدد 30 واحد یا کمتر را نشان دهد، باید انتظار جهش اصلاحی را داشت.در آخرین روز کاری بازارهای جهانی فلزهای گرانبها شاخص RSI بر عدد 6/ 41 واحد قرار گرفته که نشان میدهد طلا با فروش قابل توجهی روبهرو بوده اما هنوز به وضعیتی نرسیده که فروش آن، «بیش از حد» بوده باشد و از این رو احتمال افت بیشتر آن جدی است. حتی وضعیت ممکن است بدتر باشد زیرا برخی تحلیلگران برای دوری از سیگنالهای بعضا نادرست شاخص قدرت نسبی، عددهای 80 و 20 واحد را سطوح هشدار در نظر میگیرند.
نظرسنجیهای دوقلو
اونس طلا هفته گذشته با افت 13 دلاری به قیمت 1253 دلار سقوط کرد. اکنون نظرسنجیهای تازه کیتکو نشان میدهد 48درصد کارشناسان و 57 درصد سرمایهگذاران خرد انتظار افت بیشتر قیمتها را در هفته جدید کاری که از امروز دوشنبه آغاز شده، دارند.در آخرین نظرسنجی کیتکو از تحلیلگران، 21 نفر شرکت کردهاند که از این میان 10 نفر معادل 48 درصد پاسخدهندگان، کاهش و 9 نفر معادل 43 درصد، افزایش قیمتهای کوتاهمدت طلا را پیشبینی کردهاند و2 نفر معادل 9درصد نیز نظری خنثی داشتهاند. کسانی که نظر خنثی دارند یا جهتگیری بازار را نامشخص میدانند یا نتیجه نوسانها را ثبات نسبی قیمت میدانند.در نظرسنجی از مخاطبان کیتکو نیز که بازتابدهنده نگرش سرمایهگذاران خرد است، 1151 نفر شرکت کردهاند که از این میان 658 نفر معادل 57 درصد، کاهش و 393 نفر معادل 34 درصد، افزایش قیمتها را در هفته کاری جاری پیشبینی کردهاند. 100نفر معادل 9 درصد نیز نظری خنثی داشتهاند.به گزارش کیتکو هم کارشناسان و هم سرمایهگذاران خرد در بیشتر نظرسنجیهای سال 2017 پیشبینی درستی داشتهاند. تا این مقطع از سالجاری میلادی، کارشناسان در 14 پیشبینی از 22 پیشبینی هفتگی، موفق بودهاند که به معنای درست بودن 64 درصد از پیشبینیهای آنهاست. سرمایهگذاران خرد نیز در 13 پیشبینی یا 62 درصد پیشبینیها، موفق عمل کردهاند. این دومین هفته پیاپی است که اکثریت تحلیلگران، کاهشی شدهاند؛ درحالیکه کاهشی شدن سرمایهگذاران خرد برای نخستین بار از اوایل ماه مارس رخ داده است.
تحلیلهای حرفهای
فیلیپ استرایبل، استراتژیست ارشد «آر جی او فیوچرز» میگوید: «طلا باید هضم اقدامات اخیر فدرال رزرو را به پایان برده باشد.» او با اشاره به اینکه فدرال رزرو با وجود انتشار برخی دادههای ضعیف از اقتصاد آمریکا در ماههای اخیر، اعلام کرده که افزایش نرخهای بهره و کاهش داراییهای خود را پی خواهد گرفت، میافزاید: «این امر در نهایت بر ارزش بازارهای سهام فشار وارد خواهد کرد و سرمایهگذاران را به سوی داراییهای امن از جمله طلا سوق خواهد داد.»آدریان دی، رئیس موسسه «آدریان دی است منجمنت» هم انتظار جهش قیمتها را دارد: «فروش طلا در پی افزایش نرخهای بهره توسط فدرال رزرو آمریکا، با توجه به انتظار زیادی که برای این امر وجود داشت، تمام شده است. تفاسیر مربوط به این افزایش از جمله ضعف تورم و دادههای غیریکسان، نشان میدهد روند افزایش نرخها دچار وقفه خواهد شد و این موضوع به نفع طلاست.»با این همه، چنان که اشاره شد، اکثر تحلیلگران انتظار افت بیشتر قیمتها را در 5 روز کاری هفته جاری دارند. کالین چیزینسکی، تحلیلگر ارشد «سیامسی مارکتس» خود را در مورد روند این هفته، کاهشی توصیف میکند. او میگوید: «من فکر نمیکنم که کار عامل کاهشی مهم هفته گذشته تمام شده باشد؛ فضا برای طلا مناسب نیست. به لحاظ فنی، شاخص قدرت نسبی (RSI) طلا به زیر 50 واحد رفته که نشان از روند افت طلا دارد. این عقبنشینی هنوز تا پایان راه، کار دارد و میتواند اونس را به محدوده 1230 تا 1240 دلار ببرد.»کوین گرادی، رئیس موسسه «فینیکس فیوچرز اند آپشنز» نیز انتظار تضعیف بیشتر ارزش طلا را بهدلیل نقد شدن طلای فیزیکی دارد. او میگوید افزایشیهای بازار، موقعیت خود را ترک خواهند کرد: «من در حال حاضر هیچ خبر ژئوپلیتیکی که دلیل خرید طلا باشد، نمیبینم. افزایشیهای بازار به یک تار مو وصلند و اگر شاهد جهش قابلتوجه قیمتها نباشیم، همین دسته نیز به نقد کردن داراییهای طلای خود دست خواهند زد.» گرادی میافزاید: کاهش ارزش نقره در بازار هم نشان میدهد طلا، روزهای خوبی پیشرو نخواهد داشت.چارلی ندوس، استراتژیست ارشد بازار در «لاساله فیوچرز گروپ» هم انتظار افت بیشتر قیمتها را دارد. او عمدتا به ضعف فنی طلا اشاره میکند و همچنین قدرت دلار را مد نظر دارد. شاخص دلار با آنکه نسبت به دو هفته پیش، افت داشته، پس از اعلام تصمیمهای جدید بانک مرکزی آمریکا، جهش را به خود دیده است. فدرال رزرو علاوهبر افزایش نرخهای بهره، اعلام کرده که در سالجاری احتمالا یک بار دیگر دست به افزایش نرخها خواهد زد.