اونس طلا هفته گذشته که دومین هفته از نیمه دوم سال 2017 بود تا بهای 1228 دلار جهش کرد تا پس از افت حدودا 5/ 2 درصدی هفته اول، رشدی 5/ 1 درصدی را برای خود ثبت کند. این در حالی است که اونس در آخرین ماه نیمه نخست سال جاری میلادی نیز وضعیت خوبی نداشت. اونس که جمعه دو هفته پیش تا قیمت 1212 دلار سقوط کرده بود، جمعه گذشته در دوقدمی محدوده چهارم کانال ایستاد تا فعلا از شکستهشدن مرز حمایتی مهم 1200 دلار گریخته باشد. به گزارش دنیای اقتصاد، کارشناسان حرفهای و سرمایهگذاران خرد انتظار دارند که این روند رشد در هفته سوم جولای نیز پی گرفته شود. پیش از آغاز هفته جدید، مرور تحولات هفته قبل، کمککننده است.
حمایت کف قیمتی
اونس طلا در اولین روز هفته تحتفشار عوامل کاهشی تا کف 4 ماهه 1204 دلار سقوط کرد، اما این سقوط آغازگر پایان موقعیت فروش دستهای از معاملهگران بود که تا آخر هفته روند را متاثر کرد. در همین روز هم اونس توانست رشدی 2 دلاری را نسبت به روز کاری قبل از آن رقم بزند و به بهای 1214 دلار برسد. دوشنبه، رشد بازارهای سهام هم مانع رشد طلا بود. بورسهای جهانی در روز اول هفته با توجه به حس معاملهگران درباره چشمانداز اقتصاد جهان رشد کردند. رشد آنها و همان حس موجب کاهش خرید طلا شد. در این روز، بهای نفت خام اندکی رشد کرد اما شاخص دلار بیحرکت ماند. شاخص دلار دوشنبه با رشدی بسیار جزئی به عدد 02/ 96 واحد رسید.
دومین روز رشد
اونس روز سهشنبه نیز روند رشد را پی گرفت. اونس طلا در دومین روز هفته 3 دلار دیگر رشد کرد و به بهای 1217 دلار رسید. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی این روز نوشت: «امروز هیچ خبری که بازار فلزهای گرانبها را تکان دهد، وجود نداشت.» کیتکو در ادامه نوشت: «در حالی که روزهای کسلکننده تابستان فعلا گریبان بازار را گرفته، عناصر بالقوه بیثباتکنندهای در افق بازارها دیده میشود که میتواند خرید طلا را بهعنوان سرمایه امن بالا ببرد و احتمالا در مقطعی این کار را خواهد کرد.» جبهه ژئوپلیتیک کرهشمالی احتمالا آرام نخواهد ماند و تنشهای سیاست داخلی ایالاتمتحده نیز ادامه دارد. کیتکو مینویسد: «بازارهای سهام ماههاست که روند افزایشی داشتهاند. پس از گذشت تابستان، نباید از فعالیت بیشتر بازارهای سهام و فلزهای گرانبها در جهت تعدیل تعجب کرد. تاریخ نشان میدهد ماههای سپتامبر و اکتبر برای بازارهای سهام خوب نیستند. وقتی سرمایه شروع به خروج از بورس کند، طلا نفع خواهد برد.» سهشنبه بهای نفتخام رشد داشت که طلا از این امر نفع برد. با این همه «گلدمن ساکس» در گزارشی گفته که اگر اوپک نتواند بیش از این تولید نفت را کاهش دهد، بهای نفتخام به زیر 40 دلار خواهد رفت. سهشنبه همچنین افت شاخص دلار به نفع طلا کار کرد. شاخص دلار در این روز تا عدد 66/ 95 واحد افت کرد.
اولین روز شهادت
چهارشنبه خبر مهمی برای بازارها داشت، اما معاملهگران واکنش قابلتوجهی به این خبر نشان ندادند. در این روز جنت یلن، رئیس فدرالرزرو آمریکا با حضور در کنگره ایالاتمتحده به ایراد سخنرانی پرداخت. رئیس بانکمرکزی بزرگترین اقتصاد جهان در نخستین روز از جلسات دوروزه شهادت در کنگره با اشاره به ادامه روند احیای اقتصادی گفت که نهاد تحت ریاست او به افزایش محدود نرخهای بهره ادامه خواهد داد. این صحبت که نشانه انقباضیتر شدن سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا بود، به رشد دلار کمک کرد اما همزمان اشاره به محدود بودن انقباض، در بازار فلزات گرانبها به خرید بیشتر طلا ترجمه شد. در حالی که شاخص دلار در این روز تا عدد 76/ 95 واحد رشد کرد، اونس هم تا قیمت 1220 دلار رشد داشت.طلا در این روز از شناسایی سود و پایان موقعیت فروش دستهای از معاملهگران هم سود برد. روز چهارشنبه رشد دلار به ضرر طلا عمل نکرد تا افت بهای نفت خام نیز به زیان فلز زرد کار نکند. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز چهارشنبه خود نوشت: «در هفتههای گذشته، صورتجلسه نشستهای کمیته بازار آزاد فدرال رزرو و صحبتهای اعضای این کمیته بیشتر به افزایش نرخهای بهره متمایل بود. با آنکه امید ناظران بازار بر این بود که بتوانند بر مسائل بنیادی دیگر تمرکز کنند، حالا بهنظر میرسد که فدرالرزرو در کانون توجهها خواهد ماند.»
بازگشت روند افت
اما اونس طلا روز پنجشنبه به بهای 1217 دلار بازگشت. کیتکو که یکی از معتبرترین مراجع تحولات بازار فلزهای گرانبها در جهان است، پنجشنبه را روزی دانست که بهای طلا افت کرد، اما روند کالا تثبیت شد. کیتکو درباره روزی که اونس را دوباره 3 دلار ارزان کرد، نوشت: «اونس طلا روز پنجشنبه را به افت گذراند اما افزایشیهای بازار میتوانند از توانایی خود در متوقف کردن فشار فروشی که در هفتههای گذشته غالب بوده، تسلی پیدا کنند. اگر افزایشیها بتوانند روز جمعه بازار را روی قیمتی که به لحاظ فنی خوب است، ببندند، میتوان امیدوار بود که بازار کف قیمتی را تجربه کرده است.»
مهمترین دادهای که روز پنجشنبه منتشر شد شاخص بهای تولیدکننده آمریکا در ماه ژوئن بود که نسبت به ماه مه رشدی اندک را نشان میداد. روند مورد انتظار، ثبات این شاخص بود. دیگر داده مهم روز، میزان درخواستهای بیمه بیکاری در آمریکا بود که کاهشی 3 هزار موردی را نشان میداد. البته این دو داده تاثیر چندانی بر بازارها نگذاشتند. جنت یلن روز پنجشنبه دومین روز شهادت در سنای آمریکا را گذراند که بازهم بهشدت موردتوجه بازارها بود. با وجود این، گفتههای او در روز دوم تفاوت چندانی با روز اول نداشت تا بازارها چندان درگیر سخنان او نشوند. مهمترین نکته سخنرانی یلن در روز دوم دشوار بودن رسیدن آمریکا به رشد 3 درصدی بود که کمکی به طلا نکرد. جنت یلن رئیس فدرال رزرو آمریکا روز پنجشنبه در اظهارات مهمی در نشست کنگره تاکید کرد دستیابی به رشد اقتصادی 3 درصدی برای آمریکا در سالهای آینده کاملا چالشبرانگیز خواهد بود و اقتصاد آمریکا برای دستیابی به این نرخ رشد با چالشهای زیادی روبهرو میشود. این گفتهها در شرایطی است که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا دستیابی به رشد اقتصادی 3 درصدی طی سالهای آینده را مهمترین هدف خود اعلام کرده است. برخی منابع آگاه نیز تاکید کردهاند که ترامپ بهدنبال تغییر یلن پس از پایان دوره ریاست بر فدرال رزرو آمریکا است. ترامپ یکی از منتقدان جدی سیاستهای پولی فدرال رزرو به شمار میرود.دیگر خبر این روز رشد 3/ 11 درصدی صادرات چین در ماه ژوئن نسبت به ژوئن گذشته بود. رشد واردات هم 2/ 17 درصد اعلام شد. این ارقام اندکی بهتر از انتظارها بودند و تا حدی به بازار کالاهای خام کمک کردند. چین بزرگترین واردکننده کالاهای خام در جهان است. پنجشنبه، علاوهبر دادههای چینی، رشد بهای نفت خام هم به طلا کمک کرد. بنابراین باید تصور کرد که در صورت غیبت این دو عامل، اونس افت بیشتری را تجربه میکرد.
روز خوب طلا
شاخص دلار که پنجشنبه با افت خود به طلا کمک کرده بود، جمعه را با رشد آغاز کرد اما کمتر کسی انتظار داشت دادههای تازه چنان به افت این شاخص منجر شود که طلا با کمک آن به مرز 1230 دلار نزدیک شود. اونس روز آخر را با افت شروع کرد اما بعد تا قبل از انتشار دادههای آمریکایی رو به نوسانهای محدود گذاشت.صبح جمعه در حالی که بازارهای سهام با توجه به احتمال کند شدن روند انقباض پولی در بزرگترین اقتصاد جهان، رکورد تازهای زدند، بخشی دیگر از سرمایههای بازار فلزهای گرانبها از این بازار خارج شد. اونس روز جمعه را با بهای 1216 دلار شروع کرد، اما بعد به نوسان پیرامون مرز 1218 دلار رو آورد؛ اما بعدتر توانست به انتهای محدوده 1220 دلار بازگردد. دولت آمریکا عصر جمعه اعلام کرد که خردهفروشی در این کشور در ماه ژوئن 2/ 0 درصد افت داشته تا شاخص دلار به عدد 15/ 95 واحد سقوط کند و اونس طلا به قیمت 1228 دلار برسد.رشد روز آخر به همراه نوسانهای افزایشی روزهای قبل، باعث شده اکثر تحلیلگران و سرمایهگذاران انتظار ادامه رشد طلا را در 5 روز کاری این هفته داشته باشند.