از زمان امضای توافق هسته ای ژنو میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5، بحث های فراوانی درباره محتوای این توافقنامه و به ویژه دستاوردهای هریک از طرفین از آن درگرفته است. بحث هایی که هم در طرف ایرانی و هم طرف غربی وجود داشته است. در این میان، نامه ای که اخیراً یکی از اعضای کنگره آمریکا برای رئیس جمهور این کشور نوشته، دربردارنده نکات مهمی در این زمینه است.
به گزارش «تابناک»، در ادامه بحث هایی که طی هفته های اخیر در کنگره آمریکا درباره دستاوردها و نتایج توافق هسته ای مقدماتی با ایران جریان داشته، «الینا رُز»، سناتور جمهوری خواه که ریاست میز ایران و خاورمیانه را در کمیته سیاست خارجی سنا بر عهده دارد، با ارسال نامه ای برای باراک اوباما از وی خواست جزئیات توافقنامه هسته ای ژنو را برای اطلاع نمایندگان کنگره منتشر کند.
این سناتور آمریکایی در نامه خود نوشته بود که جز منتشر شدن متن توافقنامه هسته ای با ایران، سنای آمریکا و نمایندگان کنگره هیچ راهی برای قضاوت درباره چگونگی اجرای این توافقنامه ندارند. وی اشاره کرده بود که دولت آمریکا تنها بخشی از واقعیات موجود در توافقنامه را برای عموم مردم آمریکا بازگو کرده، در حالی که بقیه آن پوشیده و سری مانده است.
اما شاید مهمترین بخش نامه رز که به نوعی تأیید مواردی است که از سوی ایران به عنوان دستاوردهای امضای توافقنامه ژنو از آن یاد می شود، بخشی است که در آن اقدامات انجام شده از سوی ایران از زمان امضای توافقنامه تاکنون مورد اشاره قرار می گیرد. هرچند بی تردید منظور این سناتور آمریکایی درخواست برای محدود شدن این موارد بوده، اما صرف بیان آن نشانگر عمق نگرانی آمریکایی ها از چیزی است که ایران بر اساس توافقنامه به دست آورده یا برای خود حفظ کرده است.
در بخش مذکور از نامه رز اشاره شده که از زمان آغاز روند اجرایی شدن توافقنامه ژنو تاکنون، دولت ایران توانسته سانتریفیوژهایی تولید کند که 15 برابر سریع از نمونه های فعلی کار غنی سازی اورانیوم را انجام می دهند. علاوه بر این، ایران دو مدل موشک دوربرد را نیز با موفقیت آزمایش کرده و تأکید دارد که همه این موارد در چارچوب توافقنامه ژنو انجام می گیرد.
به این ترتیب، همان گونه که مشخص می شود، ادامه فعالیت های هسته ای در ایران و پیشرفت برنامه هسته ای کشور حتی پس از امضای توافقنامه هسته ای ژنو، موضوعی است که از سوی خود آمریکایی ها نیز مورد تأیید قرار گرفته و در مباحثات رسمی آن ها نیز مورد اشاره قرار می گیرد.
به عبارت دیگر، می توان گفت تیم مذاکره کننده ایرانی توانسته با هوشمندی ضروریات ادامه برنامه هسته ای کشور را در طرح اقدام مشترک ژنو گنجانده و جلوی مطرح شدن موارد غیرمرتبط – از جمله برنامه موشکی و تحقیق و پژوهش هسته ای – را در این توافقنامه بگیرد. مواردی که اگرچه سیاستمداران آمریکایی از منظری آرمانی سعی در گنجاندن آن ها در هرگونه توافق با ایران دارند، اما نگرانی اعضای کنگره – همچون نامه مذکور که به تازگی منتشر شده – نشان از عدم موفقیت آن ها در این زمینه دارد.
به هر حال، هرچند این گونه نامه ها و موضع گیری های مقامات آمریکایی اساساً با هدف اعمال فشار بر دولت این کشور برای سخت گیری بیشتر بر ایران در مذاکرات نهایی انجام می پذیرد، اما همان گونه که اشاره شد، نشان از آن دارد که تیم مذاکره کننده ایرانی تا اینجای کار را در مسیر صحیح حرکت کرده و ادامه این مسیر، می تواند کسب حداکثری منافع ملی همراه با کاهش فشارهای بین المللی بر کشور را به همراه داشته باشد.
منبع خبر : سایت طلا
مورخ :1392.11.27
نظرات
ارسال نظر جدید