برداشته شدن محدودیتهای واردات طلا از سوی هندیها دلیل مدافعان افزایش قیمت است. در مقابل برخی تحلیلگران بر این باور هستند که تقاضای فلز زرد رنگ بهزودی تحتتاثیر افزایش قیمت آن کاهش مییابد؛ به همین دلیل تقویت طلا نمیتواند ادامهدار باشد.
روند صعودی نرخ اونس جهانی، دیروز تحت تاثیر کاهش تقاضای طلا از سوی چینیها معکوس شد. با این وجود عوامل متعددی از سوی تحلیلگران مطرح میشود که نشان از تقویت طلا در آیندهای نزدیک دارد. از جمله این عوامل میتوان به برداشته شدن محدودیتهای واردات طلا از سوی هندیها اشاره کرد. در مقابل برخی تحلیلگران بر این باورند که تقاضای فلز زردرنگ بهزودی تحت تاثیر افزایش قیمت این فلز کاهش خواهد یافت و بر همین اساس تقویت طلا نمیتواند ادامهدار باشد.
به هر روی تضعیف اونس، کاهش جزئی قیمت سکه در بازار داخل را به دنبال داشت. با این وجود بازاریها نسبت به آینده بازار سکه امیدوارند و افزایش قیمت روزهای اخیر سکه را نشانی از خروج این بازار از رکود میدانند. بازار ارز داخلی نیز همچنان آرام است و انتظار میرود حرکت به سمت توافق نهایی بین ایران و گروه 1+5 آیندهای پویا را برای این بازار رقم بزند.
طلای داخلی
بازار طلای داخلی، دیروز به کاهش قیمت اونس واکنش نشان داد و قیمت سکه قدری پایین آمد. سکه از ابتدای هفته جاری مسیر افزایش قیمتی را با سرعت نسبتا زیادی پیمود. معمولا بازار پس از تغییراتی تا این حد شدید در ادامه سعی میکند که قیمتها را به سمت مقادیر قبلی حرکت داده و اصطلاحا تغییرات را تعدیل کند. مثلا اگر پیش از این، تقویت اونس باعث رشد 30 هزار تومانی قیمت سکه میشد، روز بعد نرخ سکه 10 هزار تومان افت میکرد تا سرعت حرکت قیمتها کم شده و بازار توانایی تنظیم کردن متغیرهای درونی را پیدا کند. دیروز نیز پایین آمدن قیمت اونس، پس از رشد چشمگیر روزهای گذشته آن، کاهش جزئی قیمت سکه را موجب شد. اما قیمت سکه که معمولا در چنین شرایطی افت قابلتوجهی را متحمل میشد، این بار به افتی جزئی بسنده کرد. بازاریها این امر را ناشی از تمایل بازار به افزایش قیمت سکه میدانند. بازار سکه داخلی که مدتی با رکود دست و پنجه نرم میکرد و سطح قیمتها در آن نتوانسته بود به تناسب اونس جهانی افزایش یابد، بالاخره این فرصت را پیدا کرد که روی تغییر قابلتوجه قیمتها را به خود ببیند. از آنجا که قیمت مناسب برای سکه از آنچه که این روزها روی تابلوهای بازار دیده میشود، بالاتر است، قیمتها خیلی به عقب بازنگشتند. در شرایط کنونی سطح تقاضا در بازار سکه مقداری افزایش یافته و این امکان به وجود آمده که قیمتها به سمت مقادیر بالاتر حرکت کنند. این امر برای طلای گرمی که هنوز با مشکل پایین بودن تقاضا مواجه است، قدری فرق دارد. تقاضا برای طلای گرمی، مانند سکه افزایش پیدا نکرده و برای همین قیمتها در این بازار قابلیت حرکت به سمت بالا را ندارند. به هر روی بازاریها امیدوارند که افزایش تقاضا در بازار سکه و مصنوعات طلایی در آیندهای نزدیک به رونق مجدد این بازارها منجر شود.
طلای جهانی
قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی، دیروز قدری کاهش یافت. این در حالی است که قیمت اونس در اولین ساعات کاری دیروز بالا رفته و به بیشترین مقدار 100 روز گذشته خود رسیده بود. گزارشی از بلومبرگ حاکی از آن است که علت اصلی عقبگرد طلا، کاهش تقاضای این فلز گرانبها از سوی چینیها بوده است. بر این اساس افزایش قیمت طلا باعث شده که تقاضای این فلز از سوی سرمایهگذاران چینی کاهش پیدا کند و این امر نیز افت قیمت فلز زردرنگ را موجب شد. تحلیلگران معتقدند آنچه مانع از افت بیشتر قیمت طلا شد، نگرانی نسبت به رشد اقتصادی آمریکا و افت ارزش دلار در روزهای اخیر بوده است. با این وجود برخی از کارشناسان همچنان سالجاری را برای طلا مساعد ارزیابی کرده و معتقدند عوامل متعددی وجود دارد که در این سال میتواند تقویت طلا در بازارهای جهانی را موجب شود. عدهای نابسامانیهای اخیر در بازارهای بورس و ارز کشورهای در حال توسعه و نوظهور را عامل اصلی افزایش قیمت طلا میدانند و بر این باورند که با ادامه این روند قیمت جهانی طلا با افزایش بیشتری روبهرو خواهد شد. یکی از دلایل کاهش شاخص سهام در بازارهای مالی برخی کشورهای در حال توسعه نیز اقدام «فدرال رزرو» در خصوص کاهش 20 میلیارد دلاری محرک پولی عنوان میشود. در نتیجه کم کردن از بسته محرک پولی توسط بانک مرکزی آمریکا از دو طریق بر بازار طلا تاثیر گذاشت. در وهله اول، این اقدام واکنش منفی بازار طلا را موجب شد، چرا که رشد طلا به شدت سیاستهای انبساطی آمریکا بستگی زیادی دارد و بخش قابلتوجهی از تقویت طلا در سالهای گذشته به واسطه همین بسته محرک پولی رخ داده بود. از سوی دیگر، کاهش بسته محرک پولی، باعث کاهش شاخص سهام در بازارهای مالی برخی اقتصادهای نوظهور شده و از این طریق تقویت طلا در بازارهای جهانی را موجب شد. تاکید «جانت یلن» بر لزوم ادامه سیاستهای محرک پولی نیز از دیگر مواردی بوده که به افزایش امیدواریها در بازار طلا انجامید. علاوهبر این وزیر دارایی هند تاکید کرد، دهلی نو در سیاستهای مربوط به واردات طلا تجدیدنظر خواهد کرد و این مساله میتواند موجب رشد واردات این کشور شود. هند سال گذشته با اتخاذ سیاستهای سختگیرانه و محدودکننده جلوی رشد فزاینده واردات طلا را گرفت و جایگاه خود را بهعنوان بزرگترین بازار طلای جهان از دست داد. در نتیجه افزایش مجدد تقاضا برای فلز زردرنگ از سوی این کشور میتواند کمک زیادی به تقویت طلا در بازارهای جهانی کند. در نتیجه عوامل متعددی وجود دارند که میتواند رشد طلا در هفتهها و ماههای آینده را رقم بزنند، با این وجود برخی از کارشناسان معتقدند که مسیر صعودی قیمت طلا ادامهدار نخواهد بود و علت اصلی آن نیز کاهش تقاضای فیزیکی این فلز گرانبها در آیندهای نزدیک عنوان میشود. همانطور که امید طلا در اوج بحران سال 2013 به افزایش تقاضا در نتیجه کاهش قیمت بود، در حال حاضر نیز نگرانی از کاهش تقاضا بهدلیل افزایش قیمت بهعنوان عاملی بازدارنده برای طلا عنوان میشود.
بازار ارز
قیمتها در بازار ارز داخلی، دیروز تغییر قابلتوجهی نکردند و بازار نسبتا آرام بود. با این وجود کاهش قابلتوجه نرخ رسمی پوند انگلیس توسط بانک مرکزی جلب توجه میکرد. با اینکه بانک مرکزی نرخ رسمی پوند را کاهش داد، نسبت نرخ رسمی این ارز به نرخ رسمی دلار، هنوز با برابری جهانی این ارزها انطباق پیدا نکرده است. بر این اساس، انطباق نسبت نرخ رسمی پوند به دلار با برابری جهانی این ارزها مستلزم کاهش بیشتر قیمت رسمی پوند است. به هر روی بازار ارز داخلی به روند بلندمدت خود ادامه میدهد و اخباری به گوش میرسد که به اعتقاد کارشناسان از آینده پویاتر بازار حکایت دارند. از جمله این اخبار میتوان به حرکت مذاکرات ایران و گروه 1+5 به سمت مراحل نهایی اشاره کرد. مذاکرات ایران و نمایندگان کشورهای 1+5 پیش از ظهر دیروز آغاز شد. این مذاکرات با نشست نمادین محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز شد و پس از این دیدار، مذاکرات در سطح معاونین ادامه یافت.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان، دیروز با وزیر خارجه اتریش، نمایندگان کشورهای 1+5 و نیز با «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار و رایزنی کرد. «کاترین اشتون»، مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز در دیدار شب دوشنبه خود با ظریف راجع به ادامه مذاکرات ابراز امیدواری کرد. نشست وین، اولین دور از مذاکرات طرفین برای دستیابی به چارچوب و توافقی جامع و نهایی در مورد برنامه هستهای صلحآمیز کشورمان است. خبر دیگری که احتمالا آینده بازار را تحت تاثیر قرار خواهد داد، استقرار نظام تک نرخی ارز است. معاون اول رئیسجمهور گفت: «قطعا در سال 93 نظام تکنرخی شدن ارز در کشور اجرا خواهد شد.» بر این اساس باید منتظر بود تا دید بازار به پیشرفت مذاکرات، گسترش روابط اقتصادی ایران و اجرایی شدن سیاستهای اقتصادی جدید چگونه واکنش نشان خواهد داد.
منبع خبر : دنیای اقتصاد
مورخ : 1392.11.30
نظرات
ارسال نظر جدید