در اولين روز هفته ميلادي گذشته تاثير مثبت افزايش اميدواريها نسبت به بهبود رشد اقتصادي چين، بر بازارهاي سهام آسيا كاملا مشهود بود. البته ظاهرا در اين روز سرمايهگذاران هنوز نگران گزارشهاي نه چندان مطلوبي بودند كه از وضعيت توليدي آمريكا در روز جمعه انتشار يافته بود كه اين مساله همراه با رشد توليد ناخالص داخلي برخي كشورهاي اروپايي، فشار رو به بالايي بر نرخ برابري يورو به دلار وارد آورد. در بازار طلاي اين روز، افت شاخص دلار، ابهامات مربوط به اوضاع اقتصادي آمريكا و همچنين وجود خريد فيزيكي طلا از سوي چين موجب رشد بهاي اين كالاي گرانبها شد.
در همين حال چند عامل بيشترين تاثير را بر جو رواني بازار روز سهشنبه گذاشتند كه عبارت بودند از تمديد اجراي برنامه سياست انبساطي بانك مركزي ژاپن كه به رشد بازارهاي سهام آن و كاهش ارزش ين كمك كرد، انتشار گزارشهاي نه چندان مطلوبي از اوضاع اقتصادي اروپا و همچنين ابهام و عدم اطمينان نسبت به چشمانداز بازارهاي نوظهور كه فشاري منفي بر بازارهاي اروپا وارد ساختند و نیز ادامه نگرانيهاي مربوط به گزارشهاي اخير منتشر شده از اوضاع اقتصادي آمريكا كه افت شاخص دلار را در پي داشت. در اين ميان شناسايي سود و بستن موقعيتهاي خريد و نيز كم شدن خريد فيزيكي طلا بهاي اين كالاي گرانبها را به كاهش وا داشت.
صورتجلسه آخرين نشست كميته بازار آزاد فدرال رزرو كه در روز چهارشنبه منتشر شد يكي از مهمترين خبرهاي اين روز بود. بيانيه مذكور نشان داد برنامه بانك مركزي آمريكا براي كاهش خريد ماهانه اوراق قرضه همچنان پابرجا است، مگر آنكه عملكرد اقتصادي اين كشور همه را شوكه كند. در واقع تفكر غالب اين بود كه روند رشد اقتصادي آمريكا به خوبي پيش رفته و ميتواند به مرور بهتر هم شود، درآمدها بالاتر از سطح مورد انتظار بوده و كشورهاي اروپايي هم كمابيش در همين مسير قرار گرفتهاند. از ديگر خبرهاي مهم اين روز اظهارات صندوق بينالمللي پول بود كه از ريسك موجود در بازارهاي نوظهور و ريسك ركود در منطقه پولي يورو سخن گفت و اينكه اين مسائل رشد اقتصادي جهان را تهديد ميكنند.
در اين روز در حالي كه پايين بودن سطح خريد فيزيكي طلا و اميدواركننده بودن صورتجلسه نشست اخير فدرال رزرو نسبت به وضعيت اقتصادي موجود منجر به افت بهاي طلا در بازارهاي جهاني شد، احتمال افزايش نرخ بهره آمريكا در اواسط سال 2015 به نقل از يكي از اعضاي كميته فدرال رزرو همراه با انتشار گزارش نااميدكنندهاي از بازار مسكن آمريكا افت نسبي بازارهاي سهام را در پي داشت.
بهبود وضعيت توليد در آمريكا بازارهاي سهام اين كشور را در روز پنجشنبه مثبت كرد و موجب تقويت شاخص دلار شد. اگرچه افزايش نگرانيها نسبت به رشد اقتصادي چين و برخي كشورهاي منطقه پولي يورو نه تنها فشار رو به پاييني بر بازارهاي سهام آسيا و اروپا وارد ساخت بلكه به افزايش بهاي طلا نيز منجر شد.
با اينكه در آخرين روز هفته شاهد انتشار گزارش ضعيف ديگري از بازار مسكن آمريكا بوديم، اما رشد بازارهاي سهام مويد اين نگرش بود كه همچنان سرمايهگذاران، نامساعد بودن وضعيت جوي را عامل اصلي منفي شدن گزارشهاي اخير منتشر شده از اوضاع اقتصادي آمريكا ميدانند. افت شاخص دلار هم نشان داد فعالان بازار از شرايط موجود راضي نبوده و اين احتمال را ميدهند كه ادامه انتشار اين گزارشهاي ضعيف به كم شدن روند كاهشي برنامه حمايتي آمريكا بينجامد. از سوي ديگر در نشست گروه بيست، رشد اقتصادي جهان و نگرانيهاي اخير در بازارهاي نوظهور و همچنين اثر كاهش سياستهاي انبساطي آمريكا بر اقتصاد اين كشورها محور اصلي گفتوگوها بود.
در اين روز قيمت طلا متاثر از افت خريد فيزيكي، نامطمئن بودن سرمايهگذاران نسبت به ثبات رشد اقتصادي و همچنين تشديد تنشهاي سياسي در اوكراين نوسانات بالا و پاييني را تجربه كرد.
در هفته جاری میلادی همچنين گزارشهاي مهمي از اوضاع اقتصادي اروپا اعلام خواهد شد كه قطعا در جهتگيري بعدي بانك مركزي اروپا كه تلاش ميكند به خروج منطقه پولي يورو از ركود كمك كند، موثر خواهند بود. در آمريكا نيز هنوز فعالان بازار در گمانهزنيهاي مربوط به تاثير سرماي هوا بر گزارشهاي وخيم منتشر شده از اوضاع اقتصادي خود به سر برده و انتظار دارند روند كاهشي برنامه حمايتي فدرال رزرو با همان سرعت تعيين شده 10 ميليارد دلار در ماه ادامه يابد.
در بازار طلا نيز علاوهبر در نظر داشتن عوامل فوق، از يكسو در قيمتهاي فعلي طلا تا حدي شاهد كمرنگ شدن حضور خريداران فيزيكي هستيم و از سوي ديگر در كوتاهمدت، ادامه تنشها در بازارهاي نوظهور و كاهش ريسكپذيري در بازار، فشار رو به بالايي بر قيمت اين كالاي گرانبها وارد ميسازد.
نظرات
ارسال نظر جدید