محمدجواد ظریف پس از دیدار دو جانبهاش با کاترین اشتون در شامگاه سهشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بحث خوبی درباره نحوه و چارچوب کار داشتیم گفت: بار دیگر تاکید کردیم که دو طرف باید به طور مشترک کار را پیش ببرند.
او ادامه داد: ما دیدگاههای کلیمان را در جلسه صبح چهارشنبه مطرح میکنیم و بعد طرف 1+5 با یکدیگر مذاکره میکنند و سپس مذاکره را ادامه میدهیم.
ظریف گفت: بحث خوب و مفصلی به نسبت جلسات قبل داشتیم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به حساسیت این دور از مذاکرات که دو طرف وارد مرحله نگارش میشوند اظهار کرد: ضروری است دو طرف با اطمینان از روش برخورد طرف مقابل و اعتماد به نفس وارد مذاکره شوند و فکر میکنم جلسه سهشنبه شب چارچوب مناسبی را برای پیش بردن کار فراهم کرد.
رییس هیات مذاکرهکننده کشورمان با تاکید بر این که ما هیچ چیز جز حقوقمان نمیخواهیم و از آن کوتاه نمیآییم افزود: ما دنبال سلاح اتمی نبوده و نیستیم و آن را برای امنیتمان مفید نمیدانیم و مشکلی نداریم که برای دنیا مشخص شود که ما دنبال سلاح هستهای نیستیم.
او در پاسخ به اینکه چه موانعی بر سر کار است؟ اظهار کرد: وفتی وارد نگارش متن میشویم ممکن است یک نقطه و ویرگول هم محل اختلاف باشد و قابل پیشبینی نیست و به همین دلیل به جز نشست اردیبهشت، سه نشست دیگر در سطح سیاسی خواهیم داشت و دو طرف تصمیم گرفتهاند تقریبا نیمه دوم تیرماه را در برنامهشان خالی بگذارند تا تمام وقت مذاکره کنیم؛ البته اگر نیاز باشد. در عین حال امکان مذاکرات کارشناسی نیز وجود دارد.
ظریف اظهار کرد: امکان دارد در یک مقطعی اواخر خرداد و اوایل تیر به نشست وزیران خارجه نیاز باشد و همه اینها احتمال دارد اما تا وقتی مذاکرات وارد نگارش متن نشود اینها روشن نمیشود.
وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: با حوصله و متانت و بدون وقتکشی امیدواریم کار پیش رود و این سیاست تیم هستهای کشورمان است.
وی درباره مساله موشکی ایران و طرح آن در مذاکرات هستهای با بیان اینکه در دیدار دو جانبه با خانم اشتون این مساله مطرح نشد تاکید کرد: بحث دفاع ایران و امکانات دفاعی ما موضوع مذاکره نخواهد بود.
ظریف با اشاره به برنامه اقدام مشترک و زمان مذاکرات توافق نهایی و زمان اجرای آن اظهار کرد: ما از ابتدا تلاش داشتیم که با رسیدن به اولین تاریخ، کار توافق جامع را هم پایان دهیم البته به معنای این نیست که ما مجبور به این کار باشیم اما تلاش داشته و داریم که تا پایان تیرماه که اولین تاریخ است کار را به سرانجام برسانیم تا نیاز نباشد درباره تمدید مذاکرات، مذاکره کنیم. اما اگر به آنجا برسد که نیاز به تمدید باشد،نیاز به مذاکره داریم.
او همچنین گفت که مذاکرات در وین ادامه پیدا میکند.
ظریف همچنین تایید کرد که مذاکرات تا پایان تیرماه پس از مذاکرات اردیبهشت برای سه دور دیگر نیز انجام میشود.
مذاکرات ایران و 1+5 ساعت 10 صبح آغاز میشود
یک عضو تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان گفت: توقف تحقیق و توسعه فعالیتهای هستهای ایران هیچ وقت موضع 1+5 نبوده است و مورد پذیرش هم نخواهد بود.
سید عباس عراقچی در پاسخ به ایسنا با اشاره به دیدار آقای ظریف و خانم اشتون گفت: این دیدار درباره نحوه شروع مذاکرات برای نگارش متن بود و توافقاتی داشتیم.
او ادامه داد: مذاکرات روز چهارشنبه ساعت 10 صبح با یک جلسه عمومی آغاز میشود و دیدگاههای مربوط به چارچوب کلان یک توافق احتمالی بیان میشود و بعد از آن در جلسات مذاکرات دوجانبه بین ظریف و اشتون درباره جزییات بیشتر بحث میشود.
معاون ظریف در پاسخ به ایسنا مبنی بر اینکه برخی مقامات 1+5 از جمله آمریکا از توافق نهایی با عنوان (CPOA (Comprehensive Plan of Action نام میبرند، آیا این عنوان توافق نهایی است؟ تاکید کرد: هدف اول ما این است که به یک توافق اولیه درباره چارچوب برسیم و هنوز نمیدانیم این توافق احتمالی اصولا به چه شکل و با چه اجزایی باشد و چارچوب و کلیات آن را از روز چهارشنبه شروع به بحث میکنیم که شامل نام یا عنوان آن هم میشود. طبیعی است هر طرف از مذاکرات دیدگاهی را درباره نام این توافق داشته باشد و ما هم شنیدهایم و ما هم ایدههایی داریم اما این که کدام یک مذاکره و نهایی شود در طول مذاکرات مشخص میشود.
عراقچی درباره احتمال حضور وزیران خارجه 1+5 در این دور از مذاکرات اظهار کرد: در این مرحله خیر، اما در دورهای بعدی اگر در مقطعی لازم باشد برای برخی تصمیمات که به حضور مقامات ارشد سیاسی نیاز دارد وزیران خارجه کشورهای دیگر هم به مذاکرات ملحق میشوند. بعد از رسیدن به توافق هم وزیران خارجه برای جلسه پایانی خواهند آمد.
معاون وزیر خارجه کشورمان درباره موضوع تحقیق و توسعه و درخواست 1+5 برای تعطیلی آن با بیان اینکه موضوع ما دراینباره از ابتدا مشخص بوده است و از آن جایی که به علم و فنآوری و دانش ما مربوط میشود نمیتواند شامل محدودیت باشد یا برای آن چارچوبی را متصور شد، تصریح کرد: طبعا طرف مقابل انتظار دارد در بحث غنیسازی موضوع تحقیق و توسعه هم به نوعی موضوع مذاکره باشد و در اینباره صحبتهای زیادی تا الان شده اما اینکه تحقیق و توسعه متوقف شود هیچ وقت موضع آنها نبوده و مورد پذیرش هم نخواهد بود؛ اما درباره ابعاد مختلف آن طرفهای مقابل انتظار دارند مذاکره شود و در طول مذاکرات به آن پرداخته خواهد شد.
عراقچی درباره غنیسازی و احتمال شکست مذاکرات به خاطر اختلاف نظر در این بحث گفت: ما طیف مختلفی از مسایل را داریم که درباره هر یک راهحلهایی مطرح و بحث شده و در اینباره هم سعی شده در هر موضوعی از جمله غنیسازی به دیدگاه مشترک برسیم.
او تاکید کرد: امیدواریم و اراده آن را داریم که در چارچوب زمانی مشخص شده به توافق برسیم و هیات مذاکره کننده دستورالعمل لازم را برای به نتیجه رسیدن در کوتاهترین زمان در اختیار دارد.
این دیپلمات ارشد ایران درباره امکان نشست دوجانبه با هیات آمریکایی با بیان این که اصل مذاکره ما با 1+5 است، افزود: اما هر جا نیاز بدانیم که باید با یکی از هیاتها صحبت دوجانبه داشته باشیم، انجام میدهیم و معمولا مذاکرات دو جانبه با هیات آمریکایی در دستور کارمان بوده است چون آمریکاییها بیشترین تحریمهای یکجانبه را علیه ایران داشتهاند.
عراقچی درباره موضوع چاشنیهای انفجاری با بیان اینکه این موضوع میان ایران و آژانس بحث میشود و موضوع جدیدی هم نیست اظهار کرد: این موضوع از سوالات آژانس است که از گذشته باقی مانده است چرا که پاسخ به آن فراتر از تعهدات پادمانی ما بود اما در همکاری جدید میان ایران و آژانس قرار شده است به آن پاسخ دهیم. ما هم توضیحات لازم در اینباره را ارایه کردیم اما احتمالا یک دور دیگر کارشناسان دو طرف با یکدیگر ملاقات میکنند تا این مساله حل و فصل شود و ما فکر میکنیم این موضوع باید بسته شود.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا، وی اضافه کرد: تا قبل از پایان مهلت مرحله دوم که 25 اردیبهشت است جلسه دیگری خواهیم داشت تا درباره گام قبلی موضوعات را نهایی کنیم و برای همکاریهای بعدی نیز آماده شویم.
این عضو تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان درباره اظهارات رییس سازمان انرژی اتمی که گفته است موضوع اراک با بازطراحی آن حل شده است، با تاکید بر اینکه هیچ موضوعی را نمیتوان حل شده تصور کرد افزود: همه موضوعات به هم مرتبط است و تا وقتی درباره همه چیز توافق نکنیم درباره هیچ چیز توافق نشده است. البته درباره اراک راهحلهایی مطرح شده از جمله آن چه آقای صالحی عنوان کردند مبنی بر اینکه با ایجاد تغییراتی فنی در برخی از قسمتهای راکتور، میزان پلوتونیومی که میتواند باعث نگرانی باشد را کاهش دهند. این قطعا با حفظ ماهیت آب سنگین اراک خواهد بود و اراک به مسیر طراحی شده خودش ادامه خواهد داد.
عراقچی تاکید کرد: ما هنوز نمیتوانیم تایید کنیم که ایدهای درباره اراک مورد موافقت واقع شده و مذاکرات کارشناسی و فنی دراینباره ادامه دارد.
او گفت: امیدواریم بتوانیم هنگام نگارش متن اختلافنظرها میان دو طرف است را برطرف کنیم.
این عضو تیم مذاکرهکننده با اشاره به تیم مشورتی حقوقی همراه هیات ایران در وین گفت: جمعی از اساتید حقوق و کارشناسان حقوقی در وزارت خارجه مشخص شدند تا هیات مذاکرهکننده را یاری دهند. در بحث نگارش متن به نظرات حقوقی کارشناسان نیاز داریم. ما در توافق ژنو هم از مجموعهای از کارشناسان بهره میگرفتیم و این بار با توجه به این که مساله جامعتر است تعداد کارشناسان بیشتر شده است.
عراقچی درباره حضور کارشناسان دفاعی در این مذاکرات تصریح کرد: همانطور که قبلا گفته شده است سیستمهای دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست و اجازه نمیدهیم این مساله مطرح شوداز این رو نیازی به حضور کارشناسان وزارت دفاع در مذاکرات نیست.
وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود اختلافات 13 گانه در مذاکرات برای توافق نهایی وجود دارد اظهار کرد: موضوعات مورد مذاکره ما بیشتر اینهاست و در طول مذاکرات گذشته جلسات متعدد داشتیم. در برخی به هم نزدیک و در برخی دورتر هستیم و برای برخی راهحل پیشنهاد شده و برای برخی یا گزینه کم است یا هنوز پیدا نشده است. ما از روز چهارشنبه نگارش متن را آغاز میکنیم و این یعنی توافق باید در حین نگارش متن به دست آید.
او درباره مواضع اعضای گروه 1+5 گفت: امیدواریم 1+5 در مذاکرات با یک صدای واحد وارد شوند و این چیزی است که همواره از آنها خواستهایم و گرنه توافق را با مشکل مواجه میکند.
معاون ظریف در پاسخ به ایسنا، مبنی براینکه جان کری اعلام کرده است که ایران باید تصمیمات سخت اتخاد کند و از سویی آقای لاریجانی در اظهارات اخیرشان اعلام کردند که طرف مقابل و آمریکاییهای فکر نکنند ایران برای سرگرمی برنامه هستهای را دنبال کرده است، با تایید اظهارات رییس مجلس شورای اسلامی گفت: برنامه هستهای صلحآمیز ایران "واقعی" و با ابعاد مشخص و برای رفع نیازهای عینی کشور طراحی شده و پیش خواهد رفت. اگر برخی این توهم را دارند که میتوانند این امر را به یک برنامه سمبلیک تبدیل کنند در اشتباه و توهم هستند. ما با این مساله در سه دور مذاکرات قبلی مقابله کردهایم و خواستیم همواره که به برنامه هستهای ایران با واقعبینی نگاه کنند.
عراقچی افزود: اگر قرار است کسی تصمیم سخت بگیرد این آمریکاییها هستند که باید خود را از تصمیماتی که بر اساس توهمات است رها کنند. تصمیم سختی که آنها باید بگیرند این است که در تعامل با کشورهای دیگر استفاده از ابزارهای تهدید و تحریم را کنار بگذارند. فکر میکنم همه کشورها در 1+5 به ویژه آمریکا به این برداشت نزدیک شدهاند کمااینکه در توافق ژنو هم تصمیمات سخت را آمریکاییها گرفتند با پذیرش ادامه غنیسازی در ایران و کنار گذاشتن سیاست غنیسازی صفر.
وی گفت: ما امیدواریم آمریکاییها این رویکرد را در مذاکرات وین و درباره توافق نهایی داشته باشند.
این عضو تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان با قدردانی از رهنمودهای حکیمانه و حمایت از اصل مذاکره و تیم مذاکره از سوی مقام معظم رهبری گفت: فرمایشات اخیر ایشان مبنی بر این که در عین ادامه مذاکره و طرح ابتکار عملها، نباید در مسایل اقتصادی و مقابله با تحریمها منتظر مذاکره باشیم بسیار درست است. آن چه که ما در مذاکرات دنبال میکنیم تثبیت حقوق مردم است. برای مقابله با فشار اقتصادی هیچ گاه نباید منتظر مذاکره بود و روش صحیح اقتصاد مقاوتی و سیاستهایی است که اقتصاد کشور را در مقابل هر فشار خارجی مقاوم سازد. ما هم وظیفه داریم در مذاکرات در صیانت از دستاورهای هستهای کشور برای لغو تحریمها تمام تلاش خود را داشته باشیم.
نظرات
ارسال نظر جدید