دولت اوباما در هفتههای اخیر استدلال کرده قدرت جنگ افزار مالی آمریکایی به این کشور اجازه داده وارد دوران جدیدی شود که در آن برای مهار دشمنان واشنگتن، به نیروی نظامی کمتری نیاز خواهد بود.
جیکوب لیو، وزیر خزانه داری آمریکا هفته گذشته در کنفرانسی که محور اصلی آن موفقیت تحریمهای آمریکا بود، اظهار کرد: این کشور در یک دهه گذشته بیش از یک تریلیون دلار برای اقدامات نظامی خود هزینه کرده است. این امر افزایش کسری بودجه و کاهش توان دولت برای مقابله با مشکلات در داخل و خارج کشور را به دنبال داشته است.
وی در ادامه افزود: اما وزارت خزانه داری میدان نبرد جدیدی برای آمریکا گشوده که به این کشور امکان میدهد بدون استفاده از نیروهای نظامی به سراغ دشمنانش برود.
با این همه شماری از مقامات فعلی و سابق آمریکا نگران اتکای بیش از اندازه این کشور به تحریمها به عنوان ابزار سیاست خارجی پس از یک دهه جنگ در خاورمیانه هستند.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، این نگرانی وجود دارد که اگر وزارت خزانه داری به طور فزاینده فاینانس دولتهای خارجی و بازرگانان خارجی را هدف بگیرد در این صورت جایگاه این کشور به عنوان یک بهشت سرمایه گذاری در بلند مدت به خطر خواهد افتاد.
یکی از نکات مورد توجه در این بحث مباهات وزیر خزانه داری و سایر مقامات دولت اوباما به موفقیت تحریمهای وضع شده علیه روسیه و عقب نشاندن پوتین- رییس جمهور روسیه - از نقشههایش برای الحاق بخشهای بیشتری از خاک اوکراین به کشورش بود.
وزیر خزانه داری آمریکا مدعی شد تحریمهای غربی منجر به ضعیف شدن روبل روسیه و خروج 100 میلیارد دلار سرمایه خارجی از این کشور شد.
از سوی دیگر جمهوریخواهان و دموکراتها همچنان در مورد رویکرد کاخ سفید در قبال ایران اختلاف نظر دارند. دولت اوباما مدعی است شدیدترین و جامعترین سیستم تحریمها در تاریخ که علیه ایران اعمال شده کشور را به پای میز مذاکرات هسته ای برگردانده است با اینهمه منتقدان رویکرد دولت اوباما معتقدند ایران هیچ نشانی از مهیا شدن برای عقب نشینی از برنامه خود ارایه نکرده است.
در این بین اروپا شاهد قوت گرفتن اعتراضات در مورد محدودیتهای تجارت با ایران است. در سالهای اخیر آمریکا متحدان اروپایی خود را وادار کرده برای اعمال فشار بر ایران برای متوقف کردن برنامه هسته ای، این کشور را در اجرای تحریمها همراهی کنند.
تهدید مقامات آمریکایی به جریمه چند میلیارد دلاری بانک فرانسوی بی ان پی پاریباس به اتهام نقض تحریمهای ایران، فرانسه را به رویارویی با هم پیمان خود کشانده و مقامات فرانسوی از این رویکرد انتقاد کرده اند. به گفته ژاک میارد، نماینده مجلس فرانسه، واشنگتن این عادت ناراحت کننده را دارد که قوانین خود را در خارج از سیستم قضاییاش اعمال کند و از قدرت خود برای اهداف تجاری استفاده کند.
جامعه تجاری اروپا از زمان توافق مقدماتی ژنو در نوامبر گذشته که تحت آن شماری از تحریمها به حال تعلیق درآمد، نشانههای زیادی از تمایل به بازگشت به ایران نشان داده است و از آن زمان هیاتهای تجاری متعدد و مقامات کشورهای مختلفی با سفر به ایران برای ازسرگیری و توسعه روابط تجاری و اقتصادی بمحض برداشته شدن تحریمها ابراز علاقه کرده اند.
حضور در ایران که یک قدرت اقتصادی در خاورمیانه به شمار میرود و جمعیت تحصیلکردهای بالغ بر 75 میلیون نفر و همچنین یکی از بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان را دارد که به دلیل تحمیل چند دهه تحریم بیشتر آنها همچنان بهره برداری نشدهاند فرصت غیرقابل چشم پوشی به شمار میرود.
گزارش اخیر واشنگتن پست نشان میدهد حتی سرمایه گذاران آمریکایی نیز در فکر بازگشت به ایران هستند و به تعداد قابل توجه به ایران سفر کرده و احتمال شراکت آینده را در صورت گشایش مجدد کانالهای تجاری میان دو کشور بررسی میکنند.
منبع : سایت طلا تاریخ : 1393/03/21
نظرات
ارسال نظر جدید