مقاله جان کری در واشنگتنپست درباره آینده مذاکرات هستهای و مواضعی که ایران باید در پیش گیرد، اعلام حضور ویلیام برنز نفر دوم وزارت خارجه آمریکا در مذاکرات وین، تبعات پشتیبانی نکردن جدی آمریکا از دولت عراق و فرصتهای ایجاد شده برای ایران و روسیه و در نهایت نقش سه مقام انگلیسی در بهبود روابط با ایران، از جمله مهمترین مطالب رسانههای بینالمللی درباره ایران است.
به گزارش «تابناک»، جان کری وزیر خارجه آمریکا در مقالهای که در روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نوشته است اظهار داشته است که در حالی که هنوز امکان رسیدن به توافق در مذاکرات هستهای وجود دارد ولی این فرصت به سرعت در حال تمام شدن است.
وی مدعی شده است که پیش نرفتن مذاکرات نتیجه درخواستهای زیاد ایران است و نه طرف غربی. وی با اشاره به اقدامات فراوان ایران برای اعتمادسازی در جریان توافق ژنو حضور وزرای خارجه کشورهای 5+1 در این مذاکرات را نشاندهنده توجه آنها به مواضع و خواستههای ایران دانسته است ولی پیشرفت مذاکرات و رسیدن به توافق جامع را نیازمند تصمیمگیریهای سخت طرف ایرانی دانسته است.
وی با اشاره به روابط ایران و آژانس در سالهای گذشته و نیز قطعنامههای شورای امنیت در باره ایران، پاسخ به این مشکلات را خواست جامعه بینالمللی از ایران دانسته است.
اشاره به برداشته شدن تدریجی تحریمها در یک توافق جامع نهایی، نامتناسب دانستن انتظار جامعه ایران از مذاکرات با نتیجه احتمالی آن و تهدید ضمنی به تمدید نشدن دوره مذاکرات از دیگر مطالب مهم در نوشته وزیر خارجه آمریکا است.
خبرگزاری «رویترز» نیز خبر داده که ویلیام برنز، نفر دوم وزارت خارجه امریکا در دور جدید مذاکرات هستهای در وین حاضر خواهد بود. حضور وی احتمالا دیدارهای دوجانبه بیشتری بین دو دشمن قدیمی را در پی خواهد داشت.
رویترز با اشاره به نقش برنز در مذاکرات محرمانهای که به توافق موقت ژنو منجر شد، مذاکره بر سر موضوع اندازه برنامه غنیسازی ایران را یکی از مهمترین مسائل پیش روی در مذاکرات هستهای دانسته است. رویترز به مطرح شدن همکاری ایران و آمریکا برای ثباتسازی در عراق در آخرین دور مذاکرات هستهای نیز اشاره کرده است.
خبرگزاری بلومبرگ مدعی شده که سرعت عمل ایران و روسیه در کمک به عراق در مبارزه با گروه داعش، باعث گشته که دولت آمریکا امکانات محدودی برای اثرگذاری در جنگ دولت عراق با داعش داشته باشد.
به نوشته بلومبرگ، برخی مقامات آمریکایی و حتی مقامات دولتی از رویکرد دولت آمریکا و تعلل دولت در کمک به عراق انتقاد کردهاند.
و در نهایت اینکه روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در مطلبی از لندن به نقش چند مقام ارشد انگلیسی در بهبود سریع روابط با ایران پرداخته است. این روزنامه پس از اشاره به اختلافات شدید دو کشور پس از حمله به سفارت انگلیس در تهران در سال ۲۰۱۱ و نقشآفرینی جدی انگلیس در وضع تحریمها علیه ایران، هرچند سیاست خارجی ایران در دولت جدید را از عوامل تأثیرگذار در بهبود سریع روابط دوجانبه دانسته، نقش مهمی را برای سه تن در نظر گرفته است.
این سه، جک استراو وزیر خارجه سابق، بن والاس از افراد حاضر در هیأت انگلیسی در سفر به ایران و لرد نورمن لامونت، رئیس اتاق بازرگانی ایران و انگلیس هستند. از نظر وال استریت ژورنال، توجه به مواضع این افراد که تحریمهای آمریکا را در آسیب دیدن شرکتهای انگلیسی مؤثر میدانند، دارای اهمیت است.
این افراد بر این باورند که ماهیت بینالمللی شرکتهای انگلیسی، باعث آسیب جدی آنها از تحریمها علیه ایران شده است.
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۰ - 01 July 2014